Nancy Feenstra werkt al jaren met veel plezier in het Bbz en IOAZ voor de gemeente Purmerend. Persoonlijke ontwikkeling en blijven leren zijn belangrijk voor haar. Nu gemeenten sinds een paar jaar in eigen beheer levensvatbaarheidsonderzoeken moeten doen, wil ze vooral kennis opdoen over dat onderwerp. Naast scholing, zet ze sinds een jaar ook de online applicatie van Gripvol in voor maximale ondersteuning in het zelfstandig opstellen van adviesrapporten.

Nancy is een vrolijke persoonlijkheid. Ze houdt van lange wandelingen, loopt regelmatig naar haar werk en maakt heel wat kilometers met haar hond. Ze gaat graag uit eten en naar theater of concerten met haar kinderen, vriendinnen en familie.

Sporen verdiend
Nancy werkt al 24 jaar in het sociaal domein en heeft als Bbz-consulent haar sporen verdiend. In 2000 kwam ze in dienst bij de gemeente Purmerend. De eerste jaren werkte ze op de uitkeringsadministratie, om vervolgens in 2006 de stap te maken naar de afdeling “Vordering en Verhaal”. In 2008 ging ze aan de slag in het Bbz en IOAZ bij de gemeente Purmerend. “Ik was de enige consulent en vanwege die kwetsbaarheid ben ik in januari 2011, samen met de uitvoering van het Bbz/IOAZ voor de gemeente Purmerend in dienst gekomen bij de gemeente Alkmaar en kwam ik bij het Zelfstandigenloket. In 2015 werd de Sociale Dienst uitgevoerd via de Gemeenschappelijke Regeling Halte Werk. In 2023 werd dit Zaffier en werd mijn functie Adviseur Ondernemers”.

 In januari 2024 heeft de gemeente Purmerend de uitvoering van het Bbz weer teruggehaald en ging Nancy weer in dienst bij de gemeente Purmerend, als Consulent Bbz.

Zelfstandige kredietbeslissingen en schuldhulpverlening
Nancy legt uit dat vanaf 2021 de kosten van een extern advies ten laste van de gemeenten komen. Dat betekent dat je als Bbz-consulent “in-house” de kredietbeslissingen moet nemen én onderbouwen. Nancy ziet dit als een mooie uitdaging en grijpt de kans om zelfstandig Bbz-aanvragen af te handelen met beide handen aan. “Ik heb via Stimulansz de opleiding voor de levensvatbaarheidsonderzoeken gevolgd en ik word intern verder opgeleid om in eigen beheer de onderzoeken uit te voeren, het gaat vooral om saneringskredieten”.

Verder vertelt Nancy dat er na de Coronaperiode veel ondernemers met schulden zijn. Het is inmiddels ook verplicht om schuldhulpverlening te bieden binnen de Gemeentelijke Schuldhulpverlening. “Om de ondernemers hierin beter te kunnen helpen heb ik mijn diploma voor Post HBO opleiding schulddienstverlening behaald.”, aldus Nancy.

Stuk zekerheid
Voor de levensvatbaarheidsonderzoeken maakt Nancy sinds een jaar gebruik van de adviestool van Gripvol. Ze vertelt enthousiast dat de adviestool eenvoudig in gebruik is en haar helpt om een advies op maat samen te stellen.  “De online applicatie ondersteunt me bij het maken van een levensvatbaarheidanalyse en helpt om tot een gedegen onderbouwing van je onderzoek te komen. Dit maakt mijn werk eenvoudiger én het geeft mij een stuk zekerheid”.

 Op de vraag of ze verbeterpunten kan noemen, antwoordt ze ‘ “Ik loop soms ook wel tegen wat problemen aan, maar meld deze ‘issues” dan vrijwel direct bij Arjen en Rutger. Ik zou het bijvoorbeeld heel fijn vinden als ik zelf kopjes en teksten kan wijzigen. Dit zou het nog mooier en makkelijker maken”.

Samen doorontwikkelen
Samen met de deelnemende gemeenten kijkt Gripvol continue naar hoe ze de applicatie kunnen verbeteren en aanvullen. Er zijn al veel features toegevoegd en de kinderziektes zijn er inmiddels uitgehaald. Binnenkort is er een gebruikersdag, waar Gripvol en gebruikers samen sparren over de doorontwikkeling van de tool.