In onze reeks interviews is het vandaag de beurt aan Rob Peereboom. Rob werkt als adviseur ondernemen bij Zaffier in Alkmaar en loopt al heel wat jaren mee in het sociaal domein. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel ondernemers ontmoet die in zwaar weer zijn geraakt. Die ondernemers hebben hulp nodig en dat kunnen wij vaak bieden.” , vertelt Rob.

Rob heeft 3 opgroeiende kinderen en is een fervent sporter. Hardlopen, tennissen, skiën of een balletje trappen op het voetbalveld! Hij voegt daar wel lachend aan toe “voor een man boven de 40 liggen blessures en zelfoverschatting op de loer.” Naast sportief bezig zijn, heeft Rob nog een bijzondere hobby; hij schrijft sketches en maakt filmpjes voor  een avondvullende voorstelling. “We staan dan in een overvolle dorpskroeg met veel plezier op het toneel”.

Ondernemers in zwaar weer
Na het afronden van de HEAO heeft Rob zich altijd beziggehouden met ondernemers. Van voorlichting geven aan startende ondernemers, tot het verzorgen van aanvragen Bbz en Ioaz. Hij heeft al veel ondernemers ondersteund die het financieel zwaar hadden. Rob vertelt: “De kredietcrisis was een enerverende periode. Veel ondernemers in de bouw konden het niet bolwerken en moesten hun uurtarief naar beneden bijstellen. Ik herinner me een schilder in Hoorn, die voor € 10,- per uur aan het werk was. Natuurlijk was dat wel heel extreem, maar de tarieven waren in die tijd vaak te laag om het te kunnen redden.”

Ondernemers zijn vaak kleurrijke mensen met ambitie, maar vragen niet graag om hulp!


Hulp bieden, ook bij een moeilijke beslissing

Op de vraag wat zijn werk leuk maakt, vertelt Rob dat zijn werk ertoe doet. “Ondernemers zijn vaak kleurrijke mensen. Ze hebben ambitie en vragen de overheid niet graag om hulp. Dat is soms lastig, omdat ze erg laat aan de bel trekken.” Toch is Rob blij dat ze wel aan de bel trekken, want vaak kunnen ze hulp bieden. “Het mooiste is natuurlijk om hulp te bieden, die gericht is op voortzetting van het bedrijf. Toch is een afwijzing ook een vorm van hulp. Je helpt ze dan met een moeilijke beslissing, namelijk dat ze moeten stoppen.”.

Structuur en uniformiteit in werkwijze
Rob werkt in een hecht team van 8 mensen, die elkaar inhoudelijk verder helpen. “Het is fijn om samen te sparren over het werk. We zijn goed op elkaar ingespeeld en kunnen goed bij elkaar terecht.” Het team van Rob werkt inmiddels alweer geruime tijd met adviestool van Gripvol en dat bevalt goed. Er is door de jaren heen door veel verschillende gemeenten veel kennis opgebouwd op het gebied van zelfstandig ondernemerschap. Die kennis word verzameld in de adviestool en zo helpt de tool om te komen tot een analyse van de levensvatbaarheid van een onderneming. Het is een heel gebruiksvriendelijk product.

Voor Rob persoonlijk geeft de tool structuur en uniformiteit biedt in zijn werkwijze. “Ook de branche-informatie is heel handig om in het rapport te verwerken. Een prognose dient vooral realistisch te zijn. Het is dan fijn om te kunnen vergelijken met tarieven en brutowinstmarges die in branche gebruikelijk zijn.”